A végleges terv


 

A végleges terv, a teljes lakás berendezése esetén egy dossziét, vagy fájlok halmazát kitevő tervezői anyag, ami alapján a szakmunkák készülnek.

Mi található ebben az anyagban?

Mi műleírásnak nevezzük a szóban elhangzott, és a vázlattervek alapján kialakult végleges tervezési koncepciót.
Egy teljes lakás berendezése esetén, helyiségről helyiségre haladva felsoroljuk az ott elvégzendő munkákat, listát készítünk a felhasználandó anyagokról (tapéta, festék színkód, padlólap, berendezési tárgyak).
Számtalanszor tapasztaltuk, milyen nagy szükség van erre. Jól jön ez a leírás a munkákat elvégző szakembereknek és a megrendelőknek egyaránt, a pontos és precíz munka alapja.

Színezett, berendezett alaprajzok és falnézetek: készülhetnek kézzel, vagy számítógépes programmal. Mutatja a bútorok végleges elhelyezését, a burkolatok, és berendezési tárgyak színeit. Az utóbbi egy-két évben a kézzel készített színezett alaprajzokat kezdik kiszorítani a számítógéppel készült látványtervek, melyek sokkal nagyobb lehetőséget adnak a tér többirányú bemutatására.

Mikor van szükség burkolási tervre?

Elsősorban hidegburkolatok lerakási mintáit szoktuk megrajzolni. Ha ezt nem tennénk, nagyon nehéz lenne kiszámolni, melyik burkoló lapból, milyen mennyiséget kell vásárolni.
Ha mi tervezzük meg a burkolatot, minden falkiugrást, fülkét, gépészeti berendezést igyekszünk figyelembe venni,
és ezek alapján elkészíteni a burkolatkiosztást.

Nagyobb burkolólapokat forgalmazó cégek, kínálnak már szolgáltatásként számítógépes látványtervezést. Előnye, hogy az általuk forgalmazott termékekből készítik a valósághű burkolási terveket. Sokszor érdemes is kihasználni ezt a lehetőséget!

Hátránya, hogy a vevő sokszor csak a helyiség alapméreteivel rendelkezik, ezért a boltban tervező lakberendező, nem tudja figyelembe venni a falkiszögelléseket, csővezetékeket, kazán méretét stb. Másrészt, mivel többnyire egy lapcsaládon belül terveznek, sok egyforma fürdőszoba látható az otthonokban.

Természetesen ez legyen a legkisebb probléma!

Mikor érdemes világítási tervet készíteni?

A világítás megtervezésére, leginkább az építési terv, és berendezési terv elkészítése után lehet szükség. Elmúlt az az idő, amikor egy lámpa lógott a konyha közepén a mennyezetről.

Ma világítási szempontból a legkiemeltebb két helyiség a konyha és a nappali. Erre a két helyiségre mindenképpen érdemes nagyobb figyelmet fordítani.

Egy lakás átalakítása során is szóba jöhet a világítás kibővítése. Jó előre döntsük ezt el, mert festés-tapétázás előtt célszerű a villanyszerelési munkát elvégezni. Van azért egy-két trükk, amivel vakolatbontás nélkül is tudunk módosítani a világítótestek rossz elhelyezésén.

A számítógépes látványterv

Mint előbb már írtam, a számítógéppel készített tervek, látványtervek az építészetben, belsőépítészetben, lakberendezésben kezdik felváltani a kézzel rajzolt terveket.Előnyük, hogy sokkal szemléletesebben tudják bemutatni a teret. A helyiségeket, sőt az egész lakást is körbe lehet járni, és különböző perspektívából megnézni a berendezett enteriőrt.

Hátrányuk, hogy egyedileg tervezett bútorokat, belsőépítészeti megoldásokat nehéz, és fáradságos munka lemodellezni. Ebben az esetben csak valami hasonlót tervezünk a programmal, és kézzel készítjük el a bútor végleges tervét.

Tévedés azt hinni, hogy egy jól kidolgozott, valósághű terv elkészítése könnyű feladat.

Különböző szintű lakberendezési programok kaphatók a pár ezer forintos kategóriától, a milliós nagyságrendet meghaladókig. Természetesen a látványterv minősége is igazodik ehhez. A különleges igényű tervezések nagyon sok időt vesznek igénybe, ebben az esetben az átlag tervezési díjak többszörösét is kifizethetjük.

A tervezésre adott árajánlatok között ezért is lehetnek olyan nagy eltérések.

Előfordul, hogy a piacon lévő standard méretű bútorok nem férnek el az adott helyen, vagy kicsit másképpen kellene kialakítani a szekrény belső beosztását, vagy egy fülkét szeretnénk beépíttetni, vagy nem bízunk a boltban kapható bútor minőségében.

Ebben az esetben jó döntés  egyedileg tervezett bútort elkészíteni.

vissza a lap tetejére

Powered by WordPress
Call Now Button